Ukas øltype: Barley Wine

Nå skal jeg ta for meg en tungvekter innen øltypene, nemlig Barley Wine, eller Byggvin som vi liker kalle den i Norge.

Historie

Tilbake på 1700-tallet var England styrt av Normannisk aristokrati, som naturlig nok hadde vin som sin favorittdrikk. Dette var en veldig kostbar vare, som måtte importeres. I England var klimaet alt for vått og kaldt til å dyrke druer.
På samme tid vokste det frem en rik kjøpmannsklasse i England som hadde lyst på en litt ekslusiv drikke de også, for å skille seg fra den vanlige mann i gata. Og i tillegg så ble bryggeprosessene mer og mer raffinerte, slik at man hadde mulighet til å eksperimentere mer med øl. Så oppsto Barley Wine som en ekslusiv utgave av øl, og som en motvekt til den importerte vinen.

Beskrivelse

Barley Wine er en alkoholtung og søt overgjæret øl, som ble ofte brygget som nummer 1 av flere meskerunder på samme malten. Den er kokt lenge og ganske hardt, slik at den får en dyp rødlig farge, selv om den som oftest består av kun vanlig pale malt. Den er vanskelig å få skikkelig gjæret ut, på grunn av det høye alkholnivået, og må lagres lenge før den får den rette behagelige varmen, uten for mye "spritsmak".  Humle brukes kun for sine antiseptiske egenskaper.

Smak

Her smaker det kraftig malt- og alkohol-sødme. Den kan smake litt fruktig, som i tørket frukt (dadler, plommer, aprikos). Humle skal som nevnt være bortimot totalt fraværende. Det skal være veldig lite bobler i denne øltypen. På mange måter kan en Barley Wine minne om smaksregisteret til en portvin.

Mat

Jeg tør påstå at du har ikke smakt himmelen før du har smakt en god Barley Wine sammen med pepperkake og Stilton. Dette er ren nytelse, og må prøves. Husk at en Barley Wine skal være temperert, gjerne 12-14°C.
Endre bruksområder er som dessertdrikke, paret opp mot vaniljeis.

Anbefalte

Det er en og annen norsk Barley Wine som er helt ok. Som f.eks Tors Hammer fra Ægir og Nøgne Ø #100. Av utenlandske må kanskje Hornbeer Helge Barley Wine og Midtfyns Barley Wine nevnes som gode alternativer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.