Ukas øltype: Mild

Da er jeg på han igjen og denne gangen skriver jeg om en skikkelig underdog innenfor øltypene, nemlig Mild, også kjent under navnet Engelsk Mild.

Historie

Før slutten av 1600-tallet var alle øl brune eller nesten svarte. Maltet ble tørket i vedfyrte innretningen, noe som gjorde det ekstremt vanskelig å kontrollere temperaturen. Dette forandret seg på slutten av 1700-tallet da man begynte å gå over til koks-fyrte ovner i malteriene. Dermed begynte lys malt å overta markedet. Men dette var forbehold de rike og velstående, siden lys malt var veldig dyrt, så mørk malt ble arbeiderklassens grunnlag for øl.

Beskrivelse

I nordre deler av England så de på seg selv som litt tøffere og med hardbarket en de fra sør, og derfor laget de en kraftig mørk øl som som i dag kalles Brown Ale. I sør derimot så laget de en øl som de kalte Mild, som ble den dominerende ølsorten der frem til rundt 1950-tallet. I utgangspunktet så var Mild en ganske alkoholsvak øl på ca 3%, men utover 1800-tallet ble det vanlig med Milds på opp mot 7%. Derimot så falt alkoholstyrken kraftig etter første verdenskrig, som på mange engelske øltyper, på grunn av at regjeringen krevde at Bygg skulle brukes i matproduksjonen. Mild er så godt som en utdødd øltype i dag, men blir dratt frem innimellom som en kuriositet.

Smak

Engelsk mild har en middels maltbase som gir smaker som toffee, brødskorpe, karamell, sjokolade og lett brent malt. Den har ikke noe særlig humle å snakke om, men kan ha litt smak av plomme og rosiner på grunn av fruktestere som dannes av gjæren. Ikke mye bobler heller, så dette er vel den litt erke-engelske pub-ølet som er tyngden mot maltsmaken, og nesten ikke har bobler i det hele tatt.

Mat

Denne øltypen er i utgangspunktet en øl som man ikke forbinder med mat, men med de gammeldagse, lune og hjemmekoselige engelske pubene. Men Mild er glimrende å bruke i mat. Jeg bruker det blant annet i sauser, som væske i burgere og som marinade for storfe. Denne øltypen kon også være god å drikke til burgere og biff, men da ikke med for kraftig tilbehør, for da blir Mild overdøvet, og blir borte i smaksbildet. Den kan også være en god drikke til milde oster.

Anbefalte

Dette var en vanskelig nøtt, siden jeg ikke har smakt en eneste kommersiell Mild. Det nærmeste jeg kan mene er en slags Mild er Nanny State fra Brewdog, men den er alkoholfri og humlet litt for hardt. Den eneste skikkelige Mild jeg mener å huske å ha eksistert i butikk i Norge er Manna fra Kinn, men den tror jeg ikke produseres lengre. Av Milds du kan få i utlandet, så må vel Hogshead Barge’s Mild nevnes, men denne har jeg dessverre ikke smakt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.