Kveikeventyret fortsetter

Sour Rangers Kveik Edition Voss B/Grünerløkka B/Lars M. Garshol

I går kveld var jeg med på en morsom happening som jeg hadde gledet meg til lenge. Mr Kveik, Lars Garshol, himself skulle snakke om kveik og Norske bryggetradisjoner. Sammen med seg på laget hadde han Dag Jørgensen fra Voss bryggeri og Kjetil Johnsen fra Grünerløkka Brygghus som har brygget litt kveikøl og har litt kjennskaper til prosessen. Men i hovedsak var det Lars Garshol jeg kom for å se på.

I baren den kvelden fikk jeg smake på 2 forskjellige kveikøl, brygget med den tradisjonelle vossakveiken. Denne kveiken har en klar appelsintone som er lett gjenkjennbar på alle kveikøl fra det samme området. Litt som du kan gjenkjenne den spesielle Belgiske smaken som de fleste Belgiske øl har. Men misforstå meg rett, jeg sammenligner ikke smaken, og de ligger ikke i nærheten av hverandre smaksmessig, Kveik og Belgisk. Øllene som jeg smakte var Vossaøl fra Voss Bryggeri og samarbeidsbrygget Alu by Norse fra Voss/Grünerløkka. Vossaølet var helt klar en ganske clean utgave av et kveikøl, men like fullt så hadde dette den klare smaken av appelsin i bakgrunnen. Alu by Norse har også fått tilsatt en del Pors i tillegg til den vanlige Einerlågen. Dette gav en litt merkelig form for bitterhet som kunne minne om Astringens.

Uansett. Dette var en opplevelse. Å høre Lars Garshol snakke om kveik og tradisjonsbrygging med en slik entusiasme at man ble veldig revet med. Mange morsom historier og anekdoter hadde han å krydre praten med, slik at 2-3 timer gikk fryktelig fort. Historier om øl som ikke var ferdig gjæret, som medførte at voksne menn dreit i buksa. Historier om at han kom til gården, og de hadde kastet kveiken bare få måneder før han kom dit. I det hele så var det en oppdagelsesferd som jeg ikke ville skulle ta slutt. Uansett, så kommer nok jeg til å stå først i køen når boka hans kommer ut en gang til høsten.

Forresten så fant jeg en interessant video som faktisk viser hvordan man brygger råøl på gamlemåten, med påfølgende oppskåk.

Akkurat den kveiken som brukes i denne videoen har jeg i kjøleskapet nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Én tanke om “Kveikeventyret fortsetter”