Ukas øltype: Saison

Jeg ble så inspirert av Helle Øder Valebrokk sin posting om viner, der hun tar for seg en og en vintype og skriver noen fakta om denne vintypen. Så jeg kaster meg ut i det, og tar for meg øltypene. Og da var det jo helt naturlig for meg å hoppe på en øltype som jeg alltid må ha i kjøleskapet, nemlig Saison.

Historien

Saison betyr rett og slett årstid, og denne øltypen ble brygget av bønder i den fransktalende delen av Belgia, nærmere bestemt Wallonia. Ølet ble brygget gjennom vinteren frem til våren, siden da er været kjøligere og er bedre forhold for å brygge øl. Så ble ølet brukt som betalingsmiddel til sesongarbeidere som jobbet på gårdene i sommersesongen. Disse ble ofte kalt "Saisonniers".  Ofte kunne betalingen være på opptil 5L øl om dagen. Hovedgrunnene til at man brukte øl som betalingsmiddel var at det skulle forfriske arbeiderne, og at tilgangen på rent vann ikke var så bra, og dermed skulle ølet hindre at arbeiderne skulle bli syke.

Beskrivelse

Ingen vet helt hvordan den historiske utgaven av ølet smakte, men det er sannsynlig at bøndene brukte de korntypene man hadde tilgjengelig, som Bygg, Hvete, Rug og Spelt. Humle var ikke spesielt tilgjengelig i dette området, så det er nok sansynlig at bøndene smaksatte ølet med forskjellige urter og krydder. Kort og godt så ble Saison laget utfra hva bøndene hadde for hånden. Ølet var trolig rundt 2-4%, for at ikke sesongarbeiderene ikke skulle bli alt for "forfrisket".
Den moderne Saison er et lyst gjær-drevet øl, som ligger på rundt 5-8%. Det består som regel av en base av Bygg og Hvete.

Smak

En Saison skal ha en lett antydning av maltsmak, med smak av lyst brød og karamell. Den skal ha en del smak av humle, som gir en gressaktig smak, urter og blomster; Tenk blomsterengene på den Belgiske landsbygda. Tyngden av smaken kommer fra gjæren som blir brukt i Saison, og det gir hovedsaklig en kraftig smak av Ananas, Appelsin og Pepper. Men det er en del Saisons som har smaker av Banan, Koriander, Vanilje og Nellik. Det skal boble friskt av en Saison, nesten som en Champagne.

Mat

Saison er arbeidshesten i øl-verdenen. Den kan egentlig passe til nesten hva det skal være innenfor mat. Bryggerimesteren hos Brooklyn Brewery, Garrett Oliver, skal ha ved en anledning uttalt: "When in doubt, Saison". Dette bruker jeg også som grunnlag når jeg matcher øl og mat. Men de beste matchene med Saison må jo være fet og salt mat som ribbe, fet fisk, pølser. Thai og Vietnamesisk cousine er også gode matcher for en Saison. Spesielle anbefalinger fra meg må være Crispy Duck, Biff Satay, Smørbakt torsk.

Anbefalte

Den som jeg alltid henter først i hylla på vinmonopolet er uten tvil Saison Extra fra Kinn bryggerier. Dette er definitivt det beste eksemplet på en Saison som er laget i Norge.
Men til de store anledningene så plukker jeg uten tvil en Tank 7 fra Boulevard Brewing. Dette er himmelen for meg, og en øl jeg sliter med å dele.
Andre bra Saison som du finner på Vinmonopolet er: Nøgne Ø Saison,  BFM 225 Saison, Kinn Slåtteøl.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 tanker om “Ukas øltype: Saison”