Kveik

Jeg har hørt en del om fenomenet Kveik. En gjærtype som har overlevd i flere mannsaldre på gårder omkring i Norge. Denne typen gjær er nå helt i starten av noe stort, utfra det jeg kan se. Det går nemlig rykter om at enkelte "strains" av den er ekstrem robust og upåvirket av temperatur. Spesiellt temperaturuavhengigheten er veldig aktuell for hjemmebrygger som ikke har noen form for temperaturstyring av gjæringsprosessen. Det vil jo være helt utrolig å ha en gjær som gir konsistente resultater uansett temperaturområde.

Jeg rotet litt frem og tilbake før jeg fant denne tråden på forumet til Norbrygg. Og etter en post eller to og litt direktemeldinger så hadde jeg avtalt med en fra denne tråden å få en skvett gjær.

944955_10153249672281937_4692040930752030669_n

Denne kveiken er hentet fra Sigmund Gjersnes på Voss av Lars Garshol.  Historien om hvordan dette gikk til, kan du lese på bloggen til Lars. Så denne skal visstnok være en genuin kveik, med de vanlige karakterene som ekstrem robusthet og appelsinaroma ved underpitching og høy gjæringstemperatur (39-40°C). Denne kveiken er forresten også tilgjengelig (når den ikke er utsolgtt) fra the Yeast Bay.

Her for noen uker siden tenkte jeg at jeg skulle bruke denne kveiken i et lite eksperiment. Nemlig: Hvor høy OG tåler kveiken, og dermed hvor høy alkoholtoleranse har den.

Som tenkt så gjort. Jeg fant frem masse ekstra mørk spraymalt som jeg kjøpte for litt siden på tilbud, siden de var på vei til å gå ut på dato. Så kokte jeg med bittelitt humle og dumpet over på et gjæringskar. Tilsatte en god slump kveik, og etter kort tid var det full aktivitet.

Men aktiviteten la seg fort, og gravity gikk fra ca 1.120 til 1.070. Dette var ikke helt etter planen, siden jeg ønsket å få den ned i 1.030-1.020. Dermed så var det bare å fyre opp en starter på restene av kveiken jeg hadde liggende. Kokte opp 150g spraymalt i 1,5L vann, som gir en OG på ca 1.040. Kjølte ned og satte på røreren.

https://www.youtube.com/watch?v=99YGfY7ba68

Første starter etter ca 20 timer.

Etter ca 15 timer så var det full aktivitet. Og etter ca 48 timer så var det roet seg ned. Planen er da å dekantere, og fylle på ny ladning av vørter, men denne gangen på 1.060, for å "styrke" vørteren. Etter det blir det å dumpe det opp i den "halvgjærete" vørteren som står i boden.

2016-03-29 - Da er kveiken satt til nedkjøling før dekantering.

2016-03-30 - Jeg har laget en ny starter på ca 1,5L og 300gr medium spraymalt. Dette gir en OG på ca 1.070. Denne gangen tok jeg også å tilsatte 1 teskje med gjærnæring for å gi kveiken enda bedre arbeidsmiljø.
Dette siden det er der vørteren jeg har tidligere laget har stoppet opp. Så planen nå er å la denne kjøre på til i morgen, så skal jeg ta vare på en skvett, og dumpe resten i den vørteren for å se om jeg klarer å få den lengre ned.

https://www.youtube.com/watch?v=ri3qchd0C2Q

Andre starter etter 8 timer.

2016-03-31 - Starteren ble satt til dekantering etter litt over 24 timer. Planen er da å ta 2-3 rør til bruk seinere og deling, og så dumpe resten i den batchen som er stuck. Håper virkelig at jeg kan få denne batchen i gang igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.