Brygg nr 20 og 21 til gjæring. Hva nå?

Utstyr

Jeg har "bygd" meg en slags single-vessel BIAB.

Hovedkomponenter
  • Aluminiumsjele på ca 30L kjøpt av en brygger på forumet
  • Pumpe fra ebay
  • Sestos PID fra ebay
  • Dobbel kokeplate fra Biltema

Det jeg ser for meg står for tur å oppgradere er kokeplaten først, og så kanskje vurdere større kjele, med innebygget varmelement.

Dette utstyret ser ut for å fungere veldig bra for ikke altfor high-gravity øl. Bikker jeg over 1.080 OG, så begynner effektiviteten å falle drastisk. Men under det, så treffer jeg nå stort sett OG spot on, med en effektivitet på 65%. Det synes jeg er bedre enn å prøve å presse mer ut av mesken. Husk: Det er viktigere å kunne kontrollere prosessen, enn det er å få høyest mulig utbytte.

Øl-typer

Etterhvert så ser det ut for at jeg oftere faller ned på en Citrus-preget IPA eller Pale Ale. Jeg tror det vil tvinge seg frem som den typen jeg prøver å laget som signaturen min. Men samtidig så har jeg litt svakthet for en kraftig Stout og Wit. Disse to tror jeg også jeg blir nødt til å ha i "basisutvalget". Deretter så regner jeg med at jeg sørger for å ha en Engelsk Mild stående klar også. Dette fordi en del i slekta er fan av en utpreget Maltsmak.

IPA/Pale Ale

Dermed så tenker jeg at kanskje Maiapa, Måsabjønn eller Påske blir hovedbrygget mitt. Maiapa og Påske var ihvertfall noen av de beste jeg har smakt. Måsabjønn er ikke flasket ennå, men jeg har en mistanke om noe godt.

Stout

Denne har jeg vel ennå ikke fått satt skikkelig ennå. Staur var jo et forsøk, men den bryggedagen var en total fiasko. Brygget ble uansett godt, men ikke mulig å gjenskape. Blå er en blåbærstout. Den har nå etter ca 6 måneder "satt" seg helt nydelig. Den tror jeg skal inn, men jeg er en sucker for kaffestout. Dermed så har jeg laget oppskriften Avec. Det er en Dry Stout med Kaffe og Cognac i. Blir spennende å få prøvd den.

Wit

Jeg har bare brygget 1 Wit i min karriere, men den satt. Derfor tror jeg at Kveit blir det prefererte brygget for meg.

Engelsk Mild

Her også har jeg bare brygget 1 brygg av denne typen, Mills, men igjen så satt det glimrende ved første forsøk, så den tror jeg nok jeg gjentar.

Generellt

Nå blir jeg bryggeinvalid i ett par måneder fremover, men jeg har klar 50L APA, så dette skal man nok overleve. Blir også en del morsomme oppgaver i forbindelse med Norbrygg, så dette blir en morsom og utfordrende høst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.